Sommartips: Hårvård för att skydda håret mot klor och sol

Sommartips illustration

Sommaren är här och med den kommer också sol, bad och utomhusaktiviteter. Men de här underbara aspekterna av sommaren kan också vara en utmaning för vårt hår. Solens strålar, klorerat vatten i pooler och saltvatten i havet kan alla skada håret och göra det torrt och sprött. Men oroa dig inte, med rätt vård och förebyggande åtgärder kan du skydda ditt hår och hålla det glänsande och friskt hela sommaren. I den här artikeln kommer vi att dela med oss några tips för hur du bäst tar hand om ditt hår under sommarmånaderna.

Förstå hur solen påverkar håret

Solen kan skada vårt hår på liknande sätt som den kan skada vår hud. UVA- och UVB-strålarna bryter ner hårets proteiner, vilket i sin tur gör håret torrt, sprött och mottagligt för skador. Om ditt hår redan är skadat, t. ex. genom färgbehandlingar eller värmetools, kan solens strålar orsaka ännu mer skador.

Använd ett UV-skydd för håret

För att skydda ditt hår från skadliga solstrålar kan du använda ett UV-skydd för håret. Dessa produkter fungerar på samma sätt som solkräm för huden och hjälper till att blockera solens strålar och minimera skador. UV-skydd för håret finns i många olika former, inklusive sprayer, krämer och serums. Använd dem varje gång du kommer att tillbringa tid utomhus.

Skydda ditt hår mot klor

Klor i pooler kan vara mycket skadligt för håret, speciellt om ditt hår är färgat. Klor kan orsaka färgförändringar och få håret att kännas torrt och strävt. Ett sätt att skydda ditt hår är att skölja det med rent vatten innan du hoppar in i poolen. Detta hjälper till att minska mängden klor som absorberas av håret. Ett annat tips är att använda en speciell klor-borttagande schampo efter att ha badat i en klorerad pool.

Håll dig hydratiserad

Inte bara din kropp, men ditt hår behöver också hydrering under sommarvärmen. Se till att dricka mycket vatten under dagen för att hjälpa till att hålla ditt hår återfuktat. Du kan också använda återfuktande hårvårdsprodukter, som återfuktande schampo, balsam och hårmasker.

Skippa värmeverktygen

Värme kan vara mycket skadligt för håret, särskilt under sommaren då håret redan utsätts för solens strålar. Försök att undvika att använda värmeverktyg som hårtorkar, plattänger och locktänger så mycket som möjligt. Om du måste använda dem, se till att använda ett värmeskyddande spray först för att minimera skador.

Hårtvätt

Överdriven tvättning kan strippa håret på dess naturliga oljor, så försök att tvätta håret mindre ofta på sommaren. Försök också att skölja håret med kallt vatten efter schamponering och balsam, detta hjälper till att stänga hårets kutikula och bevara fukt i håret.

Med rätt skötsel och skydd kan du njuta av alla aspekter av sommaren utan att behöva oroa dig för håret. Kom ihåg att det alltid är viktigt att lyssna på ditt hår och ge det vad det behöver. Och glöm inte – sommaren handlar också om att ha roligt, så se till att slappna av och njuta av solen!

Vanliga frågor

Hur ofta bör jag använda ett UV-skydd för håret?

Det rekommenderas att använda ett UV-skydd för håret varje gång du kommer att spendera tid utomhus, särskilt under soliga dagar. Detta hjälper till att skydda ditt hår mot skadliga UV-strålar och minimerar risken för skador.

Vilka hårvårdsprodukter är bäst för att skydda mot klor?

Du bör använda en klor-borttagande schampo efter att ha badat i en klorerad pool för att minska mängden klor som finns kvar i håret. Du kan också använda ett återfuktande schampo och balsam för att hjälpa till att återställa fuktigheten i håret.

Kan jag använda värmeverktyg på mitt hår under sommaren?

Det bästa är att undvika att använda värmeverktyg på håret så mycket som möjligt under sommaren, eftersom det kan göra håret ännu mer skadat och torrt. Om du måste använda värmeverktyg, se till att använda ett värmeskyddande spray för att minimera skador.

Hur kan jag behålla färgat hår under sommaren?

För att behålla färgen på färgat hår under sommaren är det viktigt att skydda det mot solens strålar. Använd ett UV-skydd för håret och undvik att exponera håret för direkt sol under lång tid. Du kan också använda en hatt eller scarf för extra skydd.

Vilka andra åtgärder kan jag vidta för att skydda mitt hår under sommaren?

Förutom att använda UV-skydd, undvika klor och begränsa användningen av värmeverktyg, är det också viktigt att hålla håret återfuktat genom att använda återfuktande schampo, balsam och hårmasker. Var också försiktig när du kamar eller borstar håret för att undvika att det skadas.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*