Så använder du plattången för att skapa lockar

Så använder du plattången för att skapa lockar illustration

Att använda en plattång kanske framförallt förknippas med att göra håret slätt och rakt, men det är ett väldigt mångsidigt stylingverktyg. Med rätt teknik kan du faktiskt skapa fantastiska lockar genom att använda just en plattång. Att locka håret med en plattång kan ge en mer naturlig look än vad traditionella locktänger gör, och du har också möjligheten att kontrollera lockarnas storlek och form på ett helt annat sätt. I den här artikelguiden kommer du få lära dig steg för steg hur du använder din plattång för att skapa vackra, böljande lockar.

Välj rätt plattång

Innan du börjar är det viktigt att välja rätt typ av plattång för att skapa lockar. En tunn plattång, gärna med rundade kanter, är att föredra då den är enklare att manövrera och du kan enkelt vrida den för att skapa locken. Bredden på plattorna bör inte vara för stora, en plattång runt 2-3 cm i bredd är oftast idealisk. Titta också efter en plattång med justerbar värmeinställning för att kunna anpassa värmen efter ditt hår och skydda det från skador.

Se till att ditt hår är förberett

Innan du startar själva stylingen är det viktigt att ditt hår är väl förberett. Tvätta håret och se till att det är helt torrt innan du börjar. Använd en värmebeskyttande produkt för att minimera skador på håret från plattången. Om du har en spray, spraya jämnt över hela håret och kamma igenom för att fördela produkten. Att använda en värmebeskyttande produkt hjälper också till att hålla lockarna på plats längre.

Skapa lockarna med plattången

När du är redo att börja locka ditt hår, dela upp det i sektioner. Hur stora sektioner du tar beror på hur stora eller små lockar du vill skapa. För att få till tekniken med plattången kan det vara bra att börja med en lägre temperatur och sedan öka värmen om det behövs. 1. Ta en del av ditt hår och placera plattången nära rötterna eller där du vill att locken ska börja. 2. Krama ången runt håret och vrid den ett halvt varv bort från ditt ansikte för att starta locken. 3. Dra plattången långsamt neråt mot hårtopparna medan du håller ångens vridning. 4. Låt locken svalna utan att röra dem för att de ska sätta sig och hålla längre. 5. Upprepa processen för alla hårsektioner tills hela huvudet är färdigt. Det är viktigt att inte stressa igenom stegen då det kan resultera i ojämna eller halvfärdiga lockar. Om du vill ha mer definierade lockar, använd mindre hårsektioner. För större vågor kan du använda större sektioner och värma dem under en längre tid. Efter att du har skapat dina lockar med plattången kan du använda en hårspray för extra hållbarhet. Spraya lätt för att inte tynga ner lockarna och för att de ska behålla sin studs. För att bibehålla lockarnas form och inte platta till dem direkt kan det vara en bra idé att vänta med att borsta eller kamma igenom håret tills det har svalnat helt och du har applicerat hårspray.

Avsluta och styla dina lockar

När du har skapat lockar på hela huvudet och låtit dem svalna, kan du försiktigt fingrera genom håret för att separera lockarna och ge dem en mer naturlig look. En annan metod är att använda en bredtandad kam för att mjuka upp lockarna något. Var försiktig så att du inte borstar ut dem helt och förlorar all elasticitet och form som du har skapat. Om du vill ha en mer ”undone” look kan du vända huvudet upp och ner och skaka håret vid rötterna. Detta kan ge en mer volym och en naturlig effekt. Avslutningsvis kan du forma lockarna ytterligare med dina fingrar och eventuellt lägga till lite glansspray eller serum för att ge en polerad finish och extra glans. Att skapa lockar med en plattång kan verka svårt första gången, men med övning kommer de flesta upptäcka att det är en snabb och effektiv metod. Nackdelen med att använda värmetänger är att det sliter på håret, så kom ihåg att inte locka håret varje dag och att alltid använda värmebeskyttande produkter. Med dessa tips kan du skapa lockar som ser professionellt ut, hemma i ditt eget badrum.

Vanliga frågor

Kan jag locka håret med plattång om jag har kort hår?
Ja, det går utmärkt att locka även kort hår med en plattång. Se bara till att välja en tunnare modell för att enklare kunna manövrera den i det korta håret och skapa fina lockar.

Vilken värmeinställning ska jag använda på min plattång?
Det beror på ditt hår. Om du har tunt eller skadat hår bör du använda en lägre värmeinställning (runt 150-180 grader Celsius) för att undvika att skada det. För tjockare hår kan du behöva uppåt 200-230 grader Celsius. Börja med en lägre värme och öka om nödvändigt.

Hur lång tid håller lockarna som skapats med plattång?
Lockarnas hållbarhet beror på hårtyp, om du använder värmebeskyttande och fixerande produkter samt klimatet där du befinner dig. Normalt kan lockarna hålla från en arbetsdag upp till en helkväll. Användning av hårspray kan öka hållbarheten.

Är det nödvändigt att använda värmebeskyttande produkt innan jag lockar håret?
Ja, det är mycket viktigt att använda en värmebeskyttande produkt. Det skyddar ditt hår från värmen, minskar risken för skador och hjälper även till att hålla dina lockar på plats längre.

Hur undviker jag att bränna mitt hår när jag använder plattången för att skapa lockar?
Se till att ditt hår är torrt och att du har använt en värmebeskyttande produkt. Håll inte plattången på samma ställe för länge och rör den långsamt men stadigt längs med håret. Använd rätt temperatur för din hårtyp.

Skadar det håret att ofta styla det med plattång?
Frekvent användning av plattång, särskilt på höga värmeinställningar, kan skada håret över tid. Att alltid använda värmebeskyttande produkter och inte överanvända verktyget kan minimera skador. Ha även regelbundna pauser från värme-styling.

Kan jag locka mitt hår med plattång utan att det ser krusigt ut?
Ja, för att undvika ett krusigt resultat, se till att ditt hår är helt torrt och inte fuktigt innan du börjar. Använd produkter som värmebeskyttande spray och en anti-frizz produkt innan du startar. Avsluta med en ljus hårspray eller serum för extra släthet.