Frisörens hemligheter: Så vårdar du färgat hår på bästa sätt

Att färga håret kan vara ett fantastiskt sätt att förnya sin look på, men det är inte alltid helt enkelt att behålla den där färgstarka glansen som man blir då man precis lämnar frisörstolen. Med några insider tips från proffsen kan du dock behålla den nyfärgade glansen längre, undvika onödigt slitage och hålla färgen fräsch och levande. Här kommer frisörens hemligheter till hur du tar hand om ditt färgade hår på bästa sätt!

Att välja rätt produkter är avgörande

När du har färgat ditt hår, så har håret genomgått en kemisk process. Det är därför viktigt att du använder hårprodukter som är anpassade för just färgat hår. De hjälper till att stänga hårstråets utsida (kutikulan) så att färgen blir kvar inne i håret och inte tvättas ur. Ett djuprengörande schampo kan exempelvis bleka håret, medan sulfatfria alternativ hjälper till att bevara färgen längre.

Undvik värme så mycket som möjligt

Värme är en av de största fienderna för färgat hår. Försök att låta håret självtorka så ofta du kan och när du använder värmeverktyg, se till att alltid ha värmeskydd på. Du bör också undvika att tvätta håret med för varmt vatten då det kan få färgen att blekna snabbare.

Färgat hår mår bra av regelbunden behandling

Tricket är att inte bara ta hand om ditt hår rätt direkt efter färgningen, utan även att ge det regelbunden kärlek och vård. En inpackning anpassad för just färgat hår kan göra stor skillnad för hårstrukturens hållbarhet och glans över tid.

Solens UV-strålar och klorerat vatten bleker håret

Akta dig för solen och klorerat vatten om du nyligen har färgat håret. Båda dessa faktorer bleker håret och kan få din färg att snabbt blekna. Ett bra tips är att använda UV-skydd för håret samt hatt när du vistas i stark sol. Vid bad i pool eller hav kan du använda en inpackning i håret under tiden du badar för att skydda det.

Vanliga frågor

1. Hur ofta bör jag tvätta mitt färgade hår?
Försök tvätta maximalt 2-3 gånger i veckan. Varje tvätt sliter på färgen, så ju mindre du tvättar, desto längre håller färgen.

2. Vilket schampo är bäst för färgat hår?
Det finns inte ett definitivt rätt svar på det här då det varierar beroende på hårtyp och färg. Generellt sett är dock schampon som är sulfatfria och speciellt framtaget för färgat hår ett säkert kort. Prata med din frisör för att hitta en produkt som passar just ditt hår.

3. Hur kan jag skydda mitt hår mot solen?
Använd UV-spray för håret, bär hatt i stark sol och försök att minimera tiden som ditt hår är utsatt för direkt solljus för att skydda din färg.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*